един ден до горното Еленино езеро в Рила, юли 2023

Горното Еленино езеро се намира в края на маршрута за връх Мальовица, ако се тръгва от паркинга при ски курорта. В годините на активното ми планинарство с малка раница, но голям ентусиазъм, не веднъж съм минавал край езерото, бързайки нагоре, към върха и никога не съм отделял внимание на това Рилско езеро. Сега, когато ентусиазмът е малък, а раницата е много по-тежка, върнах се на Мальовишката пътека, но вече с друга цел – да се насладя и да докумнетирам, както мога, изгрев и залез от това Рилско място.

Последните години познавам Рила предимно като зимна. Много е по-приятна, по-лесна, с по-малко хора и, за мен, много по-красива. Камъните са скрити под метри сняг и се върви много по-лесно в сравнение с лятото. През лятото пък има това, което през зимата съм откривал само по най-високите части на Рила – много диви кози! Стадата пасат още на първата тераса, а някои са толкова свикнали с хора, че позират за снимки.

Този представител на Рилската Дива Коза изчака да сваля раницата, да извадя теле-обектива и да го снимам. Снимката е на 200мм и дори не е изрязвана допълнително, беше толкова близо.

Докато стигнах до езерото съм имал възможност да се насладя на още много кози, но на по-далечно разстояние и с по-малко интересни кадри. Горе съм си харесал един отток от Еленино езеро с красива зелена трева и класическа залезна гледка към връх Орловец и връх Камилата.

Нощта мина тихо, като тишината беше нарушавана само от подбутваните от козите камъни, които са падали в езерото. Изгревът предложи класически гледки към пожълтяващите склонове на връх Мальовица.

Обиколих езерото и изчаках слънцето да се покаже зад връх Камилата.

За моята изненада, сутринта не съм срещнал приятелите ми – козите, така че връщането обратно беше по-бързо, защото не съм спирал да ги снимам.

С тази малка Рилска разходка потвърдих това, което знаех – много повече обичам зимна Рила, от колкото лятната, но и тя не е без приятни неща.