Зимевица. Оброк на Неизвестен Светец

Местоположение

  • Понор Планина, село Зимевица, могила северно от пътя Зимевица – Брезе, на 1203 метра надморска височина (един от най-висото разположените кръстове).

Местоположение на карта Гугл

Година

  • предполагам, че е от средата на 19-ти век

Описание

  • Оброчното място се намира на възвишение край черния път от Зимевица за Брезе през планина Понор. По всичко изглежда, че възвишението е древна могила и е възможно, че мястото е било смятано за важно и свято от стотици години. Сегашният кръст е сложен на 1203 метра надморска височина, а северно от кръста могилата е залесена (мисля, че изкуствено). Кръстът не е работа на Гинските майстори, каквито има много в близките села Загъжене (Добравица), Брезе, Искрец и т.н. Кръстът е малък и нисък и по моя преценка е по-стар от периода, когато са били сланаги Гинските, не е подновяван през годините с нов голям (какъвто беше обичаят на повечето места с малки стари кръстове). Тази част на Планина Понор, при Брезе, Зимевица и Загъжене е дом на някои от най-старите кръстове. Отнасям този към средата или дори първата половина на 19-ти век – заедно с подобни малки кръстове северно от махала Топилата на Загъжене (Добравица), на връх Петровски Кръст западно от Брезе и още един такъв кръст северо-източно от Брезе на 1240 метра н.в.
  • Кръстът има рисунка на кръст от източната страна. От западната страна няма нищо.
  • Иманяри са разкопали дупка от източната страна на кръста, когато го открих, сложих няколко големи камъка, за да го подпря, защото се клатеше и би могъл да падне, надявам се това да е помогнало (не съм го посещавал след 2019-та година).

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Изкопано от иманяри.

гледка на изток.

Гледка към Оброчното място от пътя Зимевица – Брезе. В горичката в дясната горната част. От лявата страна е връх Баин Венец (вижда се и изоставената хижа Елата).

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Зимевица