Заселе. Драгошинов Кръст

Местоположение

  • Понор Планина, село Заселе, махала Селище, под-махала Драгошинов Кръст

Местоположение на карта Гугл

Година

  • предположително средата на 19-ти век

Описание

  • Оброчното място На Неизвестен Светец в махала Драгошинов Кръст на село Заселе състои от един, но много голям Оброчен Кръст – висок около 150 см, дал име на махалата. Зад кръста расте вековно дърво. Кръстът не е обърнат, каквато беше традицията от запад на изток, а по-скоро северо-изток – юго-запад . За съжаление кръстът пази тайните си – нито от северо-източната, нито от юго-западната страна не се личат думи или или цифри, от които може да се разбере за светеца и за годината. От юго-запданата страна, която е украсена с релефен кръст с изпъкващи елементи в края на раменете, има няколоко изсечени думи, но аз не мога да разчета написаното, цифри не се личат. Раменете на кръста имат по 3 букела.
  • Кръстът не е симетричен, въпреки, че прилича като изработка на кръстове, които се намират в Искрец, този изглежда по-груб, по-незавършен – дори крив. Искрецкият кръст с подобни размери, но с по-детайлна изработка е от 1850-те години и по тази причина предполагам, че и този Заселски гигант е от същия период.
  • Единствената информация за кръста, която съм намерил е от Илия Гьошев, където кръстът е споменат по следния начин: “Родът Монинци от махала Селище поддържа и днес два оброка-кръст на Денчово слог и в махала Драгошинов кръст. На тези оброци двете колена на Монинци се срещат на празника на Св.св Кирил и Методий  и на Спасов ден. (ИЗ ИСТОРИЧЕСКОТО МИНАЛО НА СЕЛО ЗАСЕЛЕ. ИЛИЯ ГЬОШЕВ).
  • Кръстът се намира в частен имот (през 2020-те година видях оферта за продажба на имота).

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Заселе