Церецел. Успение Богородично

Местоположение

  • Мала Планина, село Церецел, махала Романец

Местоположение на карта Гугл

Година

  • предположително началото на 20-ти век.

Описание

  • Оброчното място Успение Богородично в землището на село Церецел се намира източно от изоставената махала Романец, на незалесено възвишение с панорамна гледка на изток и запад. Кръстът е нисък и скромен, без информация за годината или светеца. От западната страна е украсен с изсечена рисунка на малтийски кръст, от източната с един “Х” през горната част. От западната страна има изсечен кант. Липсва малко парче в горната южна част на кръста. Украсен с един малък букел върху горното рамо. Трудно е да се каже от коя година е този кръст, предполагам, че е от началото на 20-ти век, най-късно 1920-те години.
  • Изоставено и забравено Оброчно място, край кръста има сечища и нови черни пътища, а боровата гора наоколо умира и също се изсича. Кръстът се намира на незалесено възвишение, така че няма опасност да бъде счупен от падащи дървета, но може да бъде счупен от камиони на дървосекачите.
  • Оброчният кръст, според картата на село Церецел публикувана във Фейсбук група на селото и направена през 2002-ра година от местен жител Сокол Войков, е посветен на Успение Богородично.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Церецел