Церецел. Оброк Св.Константин

Местоположение

  • Мала Планина (дял Косматица), южно от връх Грамада, на 1010 метра надморска височина (старото землище на село Церецел, сега Томпсън)

Местоположение на карта Гугл

Година

  • 1816-та година (или все пак 1876-та?)

Описание

  • Оброчното място Свети Константин се намира в Мала Планина, южно от връх Грамада на около 1010 метра надморска височина. Исторически това място е към землището на село Церецел, огромно село с множество махали. Сега териториално попада в землището на село Томпсън, но село Томпсън няма нито един Оброчен Кръст, по простата причина, че селото е ново, събрано от махалите на Церецел и Реброво.
  • Оброчното място е изоставено, навесите и мястото за събор не се поддържат. Вековните дървета край кръста падат след силни ветрове и има голяма вероятност кръстът да бъде счупен след някоя буря (намира се на високо и на сравнително открито място). В съседство е имало къщи, но от тях са останали само основите от камък.
  • Кръстът е нисък, от източната страна съдържа информация от която се разбира, че Оброкът е посветен на Свети Константин, а годината, през която е сложен е или 1816-та ( или 1876-ма). Предпоследната цифра прилича на 1, но ми беше трудно да повярвам този кръст да е на повече от 200 години. Но в село Манастирище, Войнишката махала, което е в съседната планина, има кръст с потвърдена дата от 1820-та година. И на двата кръста думите са изсечени в един и същ стил, цирфата 8 е еднаква, а в село Искрец, махала Баломир има кръст от 1876 -та година, и там цифрата 7 е изсечена по друг начин. Така, все пак смятам, че този кръст е наистина от 1816-та година, което го прави най-старият от всичките над 240 кръста, които съм открил.
  • Има по 4 букела на страничните рамене и 5 от горната част
  • На западното лице има рисунка на кръст.
  • Името на светеца се личи добре от източната страна на кръста – вижда се дума Апосто и Костантин (без първото Н). Последната дума, която разчитам е “ПАВЪЛЪ”, (Павел) което би трябвало да е името на човека, поръчал този кръст.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

  • въпреки, че няколко пъти съм минавал край кръста, нямам пътепис през това място защото другите части на маршрутите ми се препокриват с вече описаните за махалите на Церецел

Още снимки:

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Церецел