Церецел. Оброк Свети Иеремия

Местоположение

  • Мала Планина, бившето землище на село Церецел (сега Владо Тричков), източно от връх Андреева Чукла и северо-източно от махала Любовец.

Местоположение на карта Гугл

Година

  • старият кръст, предположително от 1890-1910-те години, новият от 2010-те.

Описание

  • Оброчното място Свети Иеремия се намира в бившето землище на огромното село Церецел, части от което бяха отделени в по-нови села – Томпсън и Владо Тричков. Така сега оброчното място териториално е към Владо Тричков, но е създадено в Церецел. Състои от съвремен кръст с надпис СВ. ИЕРЕМИЯ от западната страна. Но интересното тук не е този съвременен кръст, а парчета от стария кръст от камък, които са сложени зад новия.
  • При моите разходки в Мала Планина съм се опитвал да събера парчета така, че да приличат на кръст, но без успех. Това може да се види на снимките долу. На камъните се личи, че кръстът беше от красивите Гинските кръстове, с рисунка на голямо цвете от западната страна с няколко розети, по парчета не се личат думи или цифри, но съдейки по изработката и стила, предполагам, че това беше кръст от края на 19-ти век, първите години на 20-ти век.
  • Оброчното място се намира край черен път през Церецел и Мала Планина, където има множество сечища, както и излети на ловни дружинки, не бих се учудил, ако старият кръст е бил счупен от някой камион.
  • В Церецел има друг кръст на Свети Иеремия – намира се в махла Церецелски Ханчета.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Церецел