Своге. Оброк на Неизвестен Светец

Местоположение

  • Понор Планина, град Своге, махала Старо Село

Местоположение на карта Гугл

Година

  • предположително 1890-1920

Описание

  • Оброчното място на Неизвестен Светец в град Своге се намира в землището на историческото село Своге – сега гъсто населената махала Старо Село. За съжаление 60% от кръста липсва, което сигурно е логично, защотото кръстът се намира в много населена част на града, сред къщи и край пътя.
  • Лесно е да се представи как е изглеждал този кръст преди да бъде счупен. Представлява типичен кръст от края на 19-ти, началото на 20-ти век, работа на Гинските майстори. Подобен кръст има в друга Свогенска махала – Косматица – Св. Кирик и Юлита. Горната, липсващата, част на кръста най-вероятно е била украсена с релефна рисунка на цвете с розети, или по-скоро на крсът, всяко рамо на който беше увенчано с розета, страничните рамене са били украсени с 3 – 5 букела, както и горното рамо. Сега от букелите се виждат само двата чифта в основата, където понякога има друг елемент – фалос, но тук по-скоро са букели.
  • Запазената част на кръста има надпис в основата – виждам букви АНТОН СЪ. На запазеното парче няма никаква друга информация, само една икона е залепена от горната страна, която сигурно дава отговор на това, на кой светец е посветено мястото (но аз не съм запознат с иконите изобщо). На топографската карта от 1970-теv мястото е отбелязано като Св. Троица ( но иконата не е на Св. Троица).

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Кръст в махала Косматица. Личи се, че долната част е почти същата – същите букели в основата. Предполагам, че липсващата част на кръста е била горе-долу подобна и тук.

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Своге