Реброво. Оброк Свети Илия

Местоположение

  • Мала Планина, село Реброво, южно от връх Могилата

Местоположение на карта Гугл

Година

  • предположително краят на 19-ти век

Описание

  • Оброчното място Свети Илия западно от Реброво и южно от връх Могилата се намира на възвишение от 1002 метра и според някои източници на възвишението има изкуствена древна могила. Оброчното място състои (състоеше) от два Оброчни Кръста от различни периоди.
  • Към 2020-те години е запазен само единият кръст, но и той е със счупени странични рамене. Въпреки липсата на раменете, как е иглеждал този кръст е лесно да се представи. Представлява типичен Оброчен кръст от втората половина на 19-ти век, с три букела на горното рамо и, вероятно, пак с по три букела на страничните рамене. Кръстът е обърнат на север-юг, не на изток-запад, каквато беше традицията. Така от южната страна на кръста има рисунка – изсечен е кръст, който в горната част свършва по необичаен начин – с извити в две посоки линии, наподобяващи цвете.
  • Вторият кръст е бил наличен през 2009-та година, когато за пръв път съм посетил това място. Този кръст е бил направен от бигор и е бил по-старият от двата, което означава, че той е бил от средата на 19-ти век или дори от първата половина на 19-ти век. За съжаление някога през периода 2016- 2022 (когато не съм посещавал това място) кръстът е бил счупен и вече само малки парчета бигор могат да се видят под по-младия кръст.
  • Оброчното място се поддържа и тук все още се провежда събор на махалите на село Реброво.
  • Лично за мен това Оброчно място заема много специално място, по простата причина, че това беше първото Оброчно Място което съм видял. Така през януари 2009-та година съм направил малка разходка от гара Владо Тричков до гара Луково през връх Могилата. Слизайки към Луково съм питал хора край гарата дали знаят за кръста край връх Могилата. Тогава изобщо не бях чувал за тази традиция. Една жена от селото ми е казала, че горе се прави събор на селото. През 2016-та година започнах да обикалям много из землищата на селата край Искърския Пролом и тогава, след като вече съм открил за себе си много Оброчни кръстове, започнах да чета за традицията, а когато разбрах, че имам снимки на много кръстове, за които никъде няма никаква информация, започнах да ги описвам с повече внимание.
  • Името на светеца е от топографска карта от 1970-те години. Върху кръста няма никаква информация.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

  • въпреки, че това е първото Оброчно място, което съм посещавал и въпреки това, че съм минавал край него много пъти, нямам пътепис от това място защото разходките край него са били от късите, които не описвам.

Още снимки:

Оброчното място с двата кръста през 2009-та година.

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Реброво