Искрец. Св. Св. Петър и Павел

Местоположение

  • Мала Планина, махала Баломир, село Искрец

Местоположение на карта Гугл

Година

  • 1876

Описание

  • Оброчното място на Св. Петър се намира северо-източно от централната част на махала Баломир на село Искрец. Състои от един оброчен Кръст от 1876-та година. Информацията за годината е изсечена от източната страна на кръста. Под датата има и друга информация, изсечено е думата “ИЮНIA 29”, което означава 29-ти юни. Според църковния календар, сега на 29-ти юни се отбелязва деня на Св. Петър, така че е логично, че датата от 1876-та година също означава, че кръстът е на Св. Петър. Има, обаче, един проблем и това е преминаването на България (през 1916-та) към Григорианския календар и на БПЦ (Българска Православна Църква) (през 1968-ма) към новоюлианския календар. Което би означавало, че през 1876-та (стар стил) празникът е бил празнуван на 12-ти ЮЛИ, а не на 29-ти ЮНИ. Не съм запознат с църковните празници и отбелязвам кръста като Св. Петър, според датата, изсечена на кръста, защото ако смятам 13 дни назад от 29-ти Юни (тоест от стар стил към нов), датата ще е на Св. Тихон, като това е светец, на когото не съм виждал посветен нито един Оброчен Кръст, така че едва ли и този е бил на Св. Тихон
  • От западната страна на кръста има изсечена рисунка на кръст, всяко рамо на което свършва с изсечен кръг.
  • Върху страничните рамене има по три букела. Горното рамо също е било украсено с три букела, но южният липсва. Липсва и малко парче, ъгъл, на горното рамо.
  • Кръстът е сложен на постамент от камък, както и множество кръстове в Искрец, което е било извършено някога след 1876-та година, подобни постаменти има под голямо количество кръстове от Искрец.
  • До Оброчното място расте вековно дърво, има място за събор и изглежда, че мястото все още се поддържа (когато посетих мястото до кръста имаше две бутилки вино).

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците