Искрец. Света Троица

Местоположение

  • Мала Планина, един от четирите кръста на махала Бекеровци на село Искрец

Местоположение на карта Гугл

Година

  • 1921

Описание

  • Оброчното място Света Троица се намира в Искрецката махала Бекеровци в Мала Планина. Махалата е дом на поне четири Оброчни кръста, които успях да открия, но е напълно възможно да са повече. Този кръст е крайпътен, намира се северно от първите къщи на махалата.
  • За разлика от повечето кръстове от Искрец, които имат западно “лице” с рисунка и източен “гръб” с информация (година, светец, хора), този кръст е сложен на обратно. Така от западната страна е изсечена следната информация: “1921 ” “СВЕТА ТРОИЦА” след това два реда с дребни думи, които трудно се разчитат и на последния ред е изсечено име “ПАВЕЛ”, което би трбявало да е името на човека, който е поръчал и поддържал този кръст в годините след поставянето му на това място.
  • От източната страна кръстът е украсен с изсечен кант и малтийски кръст в централната част. Липсват букели и други релефни украси, но интересното на този кръст е присътствието на две дъги, оформящи полукръг в долната част на кръста, между страничните рамене и основата. Подобно изпълнение се среща рядко. В горната част тези дъги липсват, иначе щеше да е изпълнен като Келтски кръст (каквито има само два броя от всичките, които съм видял – един в другата махала на Искрец и един в Свидня).
  • До кръста няма навеси или място за събор и не изглежда, че Оброчното място се поддържа, въпреки, че се намира до населена махала.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците