Искрец. Неизвестен Светец

Местоположение

  • Мала Планина, село Искрец, махала Първановци

Местоположение на карта Гугл

Година

  • 1884

Описание

  • Оброчното място на Неизвестен Светец се намира северо-западно от Искрецката махала Първановци, край черния път до кръстопът с пътища към махалите на Искрец в Мала Планина. Оброчното място състои от един Оброчен Кръст от 1884- та година. Това е единствената информация, която е изсечена върху кръста. Начинът, по който цифрите са изсечени е интересен и не съм виждал цифрите 8 да се изписват по този начин по други кръстове. Осмиците не са затворени в горната част и човекът, който е работил върху кръста е направил цифри “Х”, които е затворил само в долната част. Цифра 1 пък не е изписана не като арабска 1, а като римска I. Цифра 4 е по-стандартна. Във всеки случай, годината се личи добре от източната страна и тя е 1884.
  • От западната страна кръстът е украсен с релефна рисунка на кръст, всяко рамо на който свършва с друг кръст, присътстват и множество релефни кръгове. Страничните рамене са украсени с по четири букела (на южното рамо липсва един букел), а горното рамо – с пет букела.
  • Оброчното място е на важно място между махалите на Искрец и предполагам, че е било споделяно между махалите. Все още се поддържа. Край кръста има място за събор и курбан.
  • До кръста расте вековно дърво. Сега Оброчното място се намира на малка ливада сред гора, но през 1884-та година мястото е било голо и кръстът се личеше отдалече.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците