Искрец. Неизвестен Светец.

Местоположение

  • Понор Планина, село Искрец, махала Чаклиновци

Местоположение на карта Гугл

Година

  • 1906

Описание

  • Оброчното място на Неизвестен Светец се намира в Искрецката махала Чаклиновци, в Понор Планина и състои от един Оброчен кръст до вековно дърво с огромна корона, наистина красиво и голямо дърво. Оброчното място се личи отдалече – дървото е на сравнително широка поляна край пътя, с място за голям събор на някога голямата махала на Искрец в местност Горновица. Сега махалите са празни, но оброците тук напомнят за периода 1876 – 1944 – пика на развитието на тези места.
  • Оброчният кръст е от 1906 – та година. Тази информация е изсечена от източната страна най-отгоре. Под годината има четири реда с думи, които би трябвало да ни информират за имената на хората, които са поръчали и поддържали този Оброк. Вторият и третият ред се разбират лесно : “НИКОЛА С. ЛЕНКОВ” и “ГАВРИЛЪ МИТКОВ”. Първият и четвъртият ред, обаче, са по-трудни. На първия ред чета следните букви. Първата е или С или Б, следва точка “.”, след това Т, след това или Ц или Н, последната е А. Последният ред разбирам като дума “МАЛА”. Възможно ли е на първия ред да е изписано името на светеца, ако първата буква е “С”? Възможно е, но обикновена са писали “СВ.”, не само “С”. буквите “ТЦА”, обаче, не подсказват нищо относно имената на светеца.
  • От западната страна кръстът е украсен с релефна рисунка на голям кръст, всяко рамо на който свършва с триъгълник с кръгче.
  • Оброчният кръст е сложен на постамент от камък и бетон, както и повечето други кръстове от Искрец, като това е било направено някога след създаването на този Оброчен кръст.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците