Искрец. Неизвестен Светец

Местоположение

  • Понор Планина, село Искрец, махала Чаклиновци

Местоположение на карта Гугл

Година

  • 1900-те години за южния кръст и, предположително, средата на 19-ти век за северния

Описание

  • Оброчното място на Неизвестен Светец се намира в Искрецката махала Чаклиновци, в Понор Планина и състои от два поддържани кръста.
  • Северният кръст е по-старият на това Оброчно Място. Направен е от бигор – камък, от който са направени най-старите Оброчни Кръстове в тази част на България. Подобни кръстове са много малко, има запазени само няколко броя – три в съседното село Загъжене (сега Добравица), а до преди няколко години кръст от бигор имаше запазен и над село Реброво, но вече е счупен. Този камък се чупи лесно, така че е късмет, че този кръст е запазен. От двете страни (запад и изток) има изсечен по един кръст. Висок около 70 – 80 см. Трудно е да се каже точният период, но предполагам, че този кръст е създаден около средата на 19-ти век, а може би е дори от първата половина на 19-ти век.
  • Вторият кръст е значително по-нов, но е счупен от южната страна – липсва южното рамо. Върху западната страна има релефна рисунка на цвете, което свършва с малтийски кръст в горната част, с цвете от северната и, предполагам, с цвете върху липсващата част. За пръв път виждам рисунката на цвете да свършва с малтийски кръст. В горната част има изсечена годината на създаването на този кръст – 190_, четвъртата цифра беше изсечена върху липсващата част на рамото. Кръстът е украсен с по три букела върху всяко рамо. От източната страна са изсечени имената на хората, които са поддържали този кръст през годините. Има седем реда имена, като първите две и последното се личат много добре и могат да се видят на снимката долу (АНДРЕА, МИЛЕНКО, ИВАН), а при другите липсват първите букви, защото са били изсечени на липсващото парче.
  • Около 350-400 метра юго-източно от това Оброчно Място има още едно Искрецко Оброчно място с два кръста, при махала Дяковци.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците