Искрец. Оброк на Неизвестен Светец

Местоположение

  • Мала Планина, село Искрец, източно от махала Балабановци

Местоположение на карта Гугл

Година

  • предположително средата на 19-ти век

Описание

  • Оброчното място на Неизвестен Светец се намира в източния край на махала Бекеровци. Оброчният кръст не е крайпътен и не се личи от пътя, но вековните дървета издават Оброчното място. В тази част на Мала Планина гората е много млада, а край Оброчните кръстове почти винаги е имало по-стари дървета. Този кръст, обаче, не е точно до вековните дървета, а на 20-30 метра западно от тях, до ливада с място за събор, който вече не се провежда.
  • Оброчният кръст е около 50-60 см висок, което го прави от по-ниските кръстове на Искрец. От източната страна е украсен с пет релефни букела, оформящи кръст. Букели присътстват и на раменете му – по три на страничните, а върху горното има запазени само два букела, вероятно е имало четири или пет броя. От западната страна има изсечена рисунка на кръст, с релефни букели, а всяко рамо свършва с кръст. Върху горното рамо има изсечени малки кръгове – шест броя.
  • Интересното при този кръст е наличието на елементи между горното рамо и страничните. Елементите са по-тънки от раменете, в най-широката си час широки около 3 см. Могат да се видят на снимките. Това е единственият кръст с подобни “уши”. Между тях и раменете няма отвори.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците