Дреново. Оброк Пресвета Богородица

Местоположение

  • Мала Планина, село Дреново, северно от връх Илинден

Местоположение на карта Гугл

Година

  • предположително 1880-те години

Описание

  • Голям поддържан оброчен къст само на 300 метра западно от двата оброка до църквата на махала Спасов кръст, 300 метра източно от оброка Св.Иван Рилски и само 200 метра от двата оброка Св.Илия до връх Илинден. Намира се сред вековни дървета.
  • Кръстът е висок над 150 см, направен в най-добрите традиции на Оброчните кръстове на Гинските майстори от 19-ти век. На западното лице се виждат първите две цифри от годината, в която е сложен на това място – 18__, най-вероятно 1860-те – 1880-те години. За съжаление другите две цифри не се личат. Нито от западната страна, нито от източната не се разчитат думи или цифри. Има по 3 букела на страничните рамене и от горната част. Рисунка на кръст от западната страна.
  • Оброчното място на Пресвета Богородица не само е едно от множеството Оброчно места на Дреново, но и едно от няколкото Оброчни места на Пресвета Богородица в Дреново. Отнасям този кръст към Пресвета Богородица поради това, че на кръста имаше цветя, когато посетих този кръст няколко дена след този църковен празник.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Вековно дърво западно от оброчното място.

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Дреново