Чибаовци. Свети Спас

Местоположение

  • Мала Планина, село Чибаовци, махала Църно Равнище

Местоположение на карта Гугл

Година

  • 1898 или 1858

Описание

  • Оброчното място Свети Спас се намира в махала Църно Равнище на село Чибаовци, в източния край на махалата. Състои от един Оброчен Кръст подпрян западно от вековно дърво, не е вкопан, така че най-вероятно някога е бил преместван по незнайни причини (може би корените на дървото са го разместили и е паднал).
  • От източната страна на кръста има информация, която дава отговор на най-важните въпроси за един Оброчен кръст – Кога? Кой е светецът? Така най-отгоре е изсечена годината – 1898-ма. Третата цифра не се личи много добре и съм мислил, че може да е цифра 5 – тоест годината да е 1858-ма, защото кръстът изглежда по-стар от 1898-ма. Под годината има изсечена една дума, която не разбирам, но на третия ред се личат добре следните думи: СВЕТI (с буква I c две точици над нея) СПАС. Написаното на последния ред не се личи добре.
  • Когато е бил вкопан, кръстът много приличаше на друг кръст от Чибаовци, на изток по черния път от това място. Същите размери, горе-долу същата изработка, но сега стои много по-висок, защото е изваден от земята и е подпрян до дърво.
  • Кръстът има 4 букела на горното рамо и по 3 на страничните, както и 1 при основата. От западната страна има само една голяма риснука в средата на кръста – голяма розета (цвете).

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Чибаовци