Бов. Оброк Вси Светии

Местоположение

  • Голема Планина, западно от връх Гарван и източно от махала Бовско Луково, край стария черен път от Бов за пасищата на Лакатник северно от връх Яворец.

Местоположение на карта Гугл

Година

  • 1920-те години за големия кръст и 1881-ва за по-малкия

Описание

  • Оброчно място западно от връх Гарван, над махала Бовско Луково. Оброчното място състои от два кръста край вековни дървета. Единият кръст е от 19-ти век, със счупена горната част, рисунка от западната страна и интересно кръгло отверстие в южното рамо, както и отверстие за свещ в долната част по средата. До кръста расте вековно дърво и бавно го поглъща и кръстът вече е разместен (наклонен на север).
  • Вторият кръст е от 1920-те години, съдейки по изработката му, каквато се среща на много места в Бов. На западното лице на има много информация, като най-отгоре пише “СВ. ВСЪ. СВАТИИ”. Следват думи, които аз не мога да разчета (би трябвало да са имената на хората, поръчали и поддържали оброка) но най-отдолу виждам “ВЪ 1881 Г.”, което смятам за годината на създаването на това оброчно място, но не и на този кръст, защото той би трябвало да е от 1920-те, съдейки по изработката. Горната част на е изсечен кръг с кръст в центъра му.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Бов