Бов. Св.Св. Петър и Павел

Местоположение

  • Голема Планина, село Бов, махала Кръст

Местоположение на карта Гугл

Година

  • 1920-те и 1860-те (предположително)

Описание

  • Оброчното място на Св. Св. Петър и Павел се намира в Бовската махала Кръст, в западния й край на метри от черния път, свързващ село Бов със землището и махалите на селото източно от центъра. Състои от два кръста от различни периоди. По-големият (северният) кръст е типичният представител на Бовските кръстове от 1920-те години, когато до по-старите кръстове Бовчани са слагали нови. Почти всички кръстове от този период имат един стил, с леки различия. Така този кръст има почти еднакви по размер горната и долната части (тоест основата и кръста в горната част), което е по-рядко, обикновено долната част е била по-дълга и върху нея са били изписвани имената на хора, които са поръчали и поддържали Оброка. Тук също се личат букви, но състоянието на кръста не позволява да бъде разчетено написаното. Името на светеца разбрах от карата на Оброчните кръстове на Бов от интернет-страница на селото.
  • Вторият кръст (южният) е по-малък и е предположително от втората половина на 19-ти век, най-вероятно 1860-те години. Датирам този кръст към този период поради други Бовски кръстове, най-вече Света Богородица и Николай Летни, където има потвърждение на годините – при тези Оброчни места кръстовете са от 1860-те години и при Света Богородица старият кръст от 1869-та е допълнен с нов от 1920-те.
  • Оброчното място се поддържа от жителите на махала Кръст, точно до кръстовете има място за събор с навес.
  • Кръстът от 1920-те години беше наклонен на юг и някога между 2016-2021 под кръстовете беше излят цимент с цел стабилизация и сега те се намират на постамент и са изправени.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Оброчното място през нощта

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Бов