Бов. Свети Иван Рилски

Местоположение

  • Голема Планина, село Бов, махала Ключо

Местоположение на карта Гугл

Година

  • предположително краят на 19-ти век

Описание

  • Оброчно място на Свети Иван Рилски се намира от изток на махала Ключо на село Бов, край римски път до езерата в местност Чемерник. Кръстът е един, за разлика от много други Оброчни Места в Бов, където има по два Оброчни кръста. През 1920-те години в Бов бяха подновени повечето стари кръстове с нови и високи, изработени в еднакъв стил, но това Оброчно място остана със стар кръст по причини, за които мога само да гадая. На други места кръстове от 1920-те допълват кръстовете от 1850-те, 1860-те и по-млади, но всички са от втората половина на 19-ти век. По тази логика за мен и този кръст не би трябвало да е по-млад от 1890-те години, а може би е по-стар.
  • От западната страна на кръста има изсечена рисунка на кръст, както и изсечени думи. Личиат се “СВЕТИ ______ РИЛСКИ ______”. В долната част от кръста има изсечено име на селото – БОВ.
  • Оброчното място на Свети Иван Рилски се намира в местност, която е дом на още няколко Оброчни места до местност Чемерник. Така в близост са двата Оброка на Св. Пантелеймон (до хижа Тръстеная и при ферма Чермерник) както и оброкът на Свети Георги.
  • Оброчното място се намира на кръстопът на множество маршрути през землищана на Бов и Лакатник, много пъти съм минавал през това място и то присътства в множество пътеписи, в някои от тях дори не съм споменавал кръста, да не се повтраям прекалено много.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Бов