Бов. Оброк Свети Дух

Местоположение

  • Голема Планина, северо-западен склон на връх Колибището край черния път от Бов за рудник Христо Ботев, местност Чичеро

Местоположение на карта Гугл

Година

  • 1925 г. за големия и втората половина на 19-ти век за по-малкия

Описание

  • Оброчното място Свети Дух е прекрасен представител на Бовските Оброчни места. Състои от два кръста – единият е от 1920-те години, а другият е по-стар, най-вероятно от средата – или втората половина на 19-ти век. Подобни Оброчни Места в Бов са няколко – където старите кръстове са били подновявани с нови през 1920-те години, на някои места са запазени и двата кръста, на други – само по-новият.
  • Новият кръст е от 1925-та година. Тази информация се личи добре от западната страна на кръста. Над датата е изсечено “Спомен за Св. Дух”, като думата “Спомен” е използвана на повчето такива кръстове от 1920-те години в Бов и съседните села Заселе, Желен, Лесковдол и Церово. Този кръст не cе различава от другите подобни и като изработка – дълга основа, върху която се изсичаше информация, “врат” и горната част е оформена на кръст с еднакви по размер и форма рамене. Върху кръста е изсечена рисунка на кръст. Под информацията за годината и светеца са изсечени и имената на хората, които са поддържали оброка.
  • Вторият кръст е от юг на новия, почти не се личи, най-вече ако има висока трева. От този кръст над повърхността стърчи по-малко от половината му. Личи се рисунка на кръст от запад, както и един букел на горното рамо.
  • Оброчното място се поддържа и е един от вариантите за стигане до водопадите на Бов “Под Камико”, ако не се върви над реката. От Оброчното място може да се стигне до Гара Бов при стадиона или до Бов точно над водопадите.
  • Поддържан Оброк с място за голям събор.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Снимки на събора от това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Бов