Бов. Света Мария Магдалена

Местоположение

  • Голема Планина, село Бов, юго-източно от махала Стръмол

Местоположение на карта Гугл

Година

  • 1920-те

Описание

  • Оброчно място на Мария Магдалена (Магдалина) се намира на границата на землищата на селата Бов и Желен юго-западно от Бовската махала Стръмол. Състои от два оброчни кръста от различни периоди. През 1920-те години в Бов имаше традиция на подновяването на кръстове от средата и втората половина на 19-ти век с нови, но тук имаме подновяване на кръста от 1920-те години с нов през 2010-те години.
  • Старият кръст от 1920-те години е в много лошо състояние и ако не беше сложен метален кол от източната страна на кръста и тел, която да удържа камъка от разпадане, кръстът нямаше да оцелее. Както и на някои други Бовски Оброчни места, така и тук кръстът от 1920-те години е изпълнен от ронлив камък, който с години се разпада. По кръста не се личат думи или цифри.
  • Новият кръст е сложен западно от по-стария, като го скрива, което е странно, редно беше да бъде сложен северно или южно от стария. Новият кръст ни информира за имената на светеца – Св. Мария Магдалена, както и за имената на човека, създал това Оброчно място, а значи и поръчал стария крсът – Кола Железарски. Новият кръст е сложен от внуците му.
  • Близнакът на кръста от 1920-те години има в друга махала на село Бов – Оброкът на Света Богородица от 1920-та година – имат абсолютно еднакъв стил и размери, други кръстове от 1920-те от Бов имат малки различия.
  • Оброчното място се намира на кръстопът на множество пътища през Голема Планина, към махалите на Бов, Желен и Лесковдол.

Пътеписи, в които се минава през това Оброчно Място:

Снимки от събора на това Оброчно Място:

Още снимки:

Към страницата с Оброците

Към Оброците на Бов